Asbestinfo > nieuwsberichten

Zaakvoerder Oktoberhallen laat studenten asbest kappen

19 oktober 2019

De feiten dateren intussen al van juli 2017. De zaakvoerder van de Oktoberhallen in Wieze liet toen twee jobstudenten onvoorbereid asbest kappen op het dak van de zaal. Zij kregen een koevoet en klauwhamer het dak opgestuurd. Door een onverwachte inspectie werd duidelijk dat de dakplaten uit asbest bestonden.

“Door het klopwerk van de jongens op de asbestplaten geraakten die beschadigd”, aldus de arbeidsauditeur. “De brokstukken werden door de inkomhal naar buiten gedragen. Wat achterbleef werd bij elkaar geveegd en opgezogen met een industriële stofzuiger. Op geen enkel moment is er een risicoanalyse gebeurd om de blootstelling aan asbest te beperken. Het is bovendien verboden om jobstudenten zoiets te laten uitvoeren. De blootstelling van twee zeer jonge mensen aan asbest getuigt van een roekeloze en bijzonder nalatige ingesteldheid.”

Medezaakvoerder Gilbert V.B. hielp de studenten bij het uitbreken van de asbestplaten. Hij hield vol dat hij niet op de hoogte was van de aanwezigheid van asbest. “Mijn cliënt zou toch nooit zo dom zijn om zelf te beginnen kloppen in de platen als hij zou weten dat ze gemaakt waren uit asbest”, pleitte zijn raadsman. “Op geen enkele manier had hij kunnen weten met wat voor materiaal hij aan het werk was. Hij leidt een onderneming die zich bezighoudt met het organiseren van evenementen, geen bouwbedrijf.”

Het vonnis wordt volgende maand uitgesproken. Gilbert hangt alvast een boete van 6000 euro boven het hoofd. De bvba Oktober Events dient misschien 24.000 euro te betalen.

2 mensen in witte pak die asbestplaat van een dak verwijderen


DELEN

Logo