Asbestinfo > nieuwsberichten

Extra maatregelen voor het veilig verwijderen van asbest bij IVVO

6 januari 2020

Asbest containerpark

In 2018 startte Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) het actieplan asbestafbouw. IVVO, de intercommunale van de Westhoek volgt met extra preventieve maatregelen voor het veilig verwijderen van asbest in de regio.

Asbest is verwerkt in meer dan 3.500 bouwmaterialen. Vooral los asbest, maar ook verouderd vast asbest kan enorm schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij het inademen dringen de asbestvezels tot diep in de longen door, wat onder andere asbestose en verschillende soorten kanker kan veroorzaken.

Extra maatregelen

Tegenwoordig aanvaarden containerparken bijna standaard 200 kilogram asbest per gezin per jaar. IVVO aanvaardt als eerste tot 1.000 kilogram asbest per gezin per jaar. Bovendien bieden ze gratis asbestzakken, een beschermpak op maat, handschoenen en een mondmasker aan. Zo willen ze de inwoners van de regio te stimuleren hun asbest op een veilige manier aan te pakken.

Overgangsperiode

Een overgangsperiode geeft IVVO de tijd de bezoekers correct te informeren over de nieuwe regulering en verder te sensibiliseren over het gevaar van asbest. Bezoekers mogen nog tot 1 april onverpakt asbest aanbieden bij hun lokale containerpark. Hierna gaan de nieuwe maatregelen van start en zullen bezoekers asbest veilig verpakt moeten binnenbrengen.

Het asbestproject van IVVO wordt mogelijk gemaakt door de steun van de Vlaamse overheid en van de gemeenten van de intercommunale.

Meer info over asbest en hoe je asbest kan herkennen vind je op de website van OVAM.


DELEN

Logo