Asbestinfo > nieuwsberichten

Mortsel in beroep tegen zaak Peter Spruyt

17 september 2019

Stadsarbeider Peter Spruyt werd 2 jaar geleden ontslagen bij de stad Mortsel nadat hij weigerde in een loods te werken waar nog asbestresten werden gevonden. Ookal werd de loods reeds gesaneerd, bleven Peter en zijn collega’s asbest vinden. De zaak kwam voor de rechter eind mei en daar kon het stadsbestuur niet aantonen dat zij de juiste veiligheidsprocedures hadden gevolgd. Ook werd duidelijk dat Spruyt extra hard werd aangepakt omdat hij syndicaal actief was. In juli kreeg Peter dan ook gelijk over de hele lijn.

De stad kiest er nu echter voor om in beroep te gaan. “We gaan in beroep omdat de gerechtsprocedure die optie geeft”, aldus Goele Custers, schepen voor personeelszaken. “Wij hopen de arbeidsrechtbank met nieuwe argumenten en stukken te overtuigen. Vooral dat het niet om syndicale discriminatie gaat, zullen we kunnen verduidelijken. Ook dat het niet om een onterecht ontslag ging, hopen wij te kunnen bewijzen door alle elementen nog eens naast elkaar te leggen.”

Peter Spruyt is teleurgesteld. “Het beroep toont aan dat het stadsbestuur niet enkel tevreden is met het feit dat ze mij onterecht op straat hebben gezet. De stad wil er ook een principezaak van maken om vakbondsafgevaardigden straffeloos buiten te kunnen zetten. Door de al bij al lichte straf te betwisten, gaat het stadsbestuur gewoon verder in de miskenning van hoe gevaarlijk asbest is. Ik blijf er bij dat vakbondsafgevaardigden in eer en geweten moeten opkomen voor gezonde werkplaatsen voor hun collega’s. En dat ze aan de alarmbel trekken wanneer ze vaststellen dat zogezegd gespecialiseerde firma’s het nalaten hun job correct uit te oefenen.”


DELEN

Logo