Asbestinfo > nieuwsberichten

Maarten Van Buul, voorzitter van de Vereniging voor Asbestverwijderende Bedrijven aan het woord.

10 november 2020

In bijna 3 miljoen huizen in Vlaanderen is nog steeds asbest aanwezig. Minister van Omgeving Zuhal Demir maakt 124 miljoen euro vrij voor het verwijderen van asbest, maar is dat voldoende? Radio 1 sprak met Maarten Van Buul, voorzitter van de Vereniging voor Asbestverwijderende Bedrijven. Luister het fragment hieronder:

https://radio1.be/programma/de-wereld-vandaag/radioitem/we-moeten-nog-steeds-op-onze-hoede-zijn-voor-sluipmoordenaar-asbest/30464

Samenvatting:

Asbest komt vaak voor in de golfplaten van leien daken. Maar het zit ook in de plaaster rond leidingen en kan zelf achter het behang zitten. Verder komt het ook vaak voor in lijmen van vloeren, vensterbanken, bepaalde verven, koorden, enzovoort. Er zijn maar liefst 3600 toepassingen bekend waarin asbest verwerkt kan zitten. Van Buul kan met bijna zekerheid zeggen dat huizen gebouwd tussen 1970 en 1990 zeker 5 à 6 asbesthoudende toepassingen bevatten.

Zolang het asbest niet beschadigd is en de deeltjes dus niet vrij in de lucht kunnen circuleren, is er eigenlijk geen probleem. Je kan in principe zelf een staaltje nemen en opsturen naar een erkend labo, maar zorg dat je zeker geen stof maakt, want dit inademen kan schadelijk zijn (en ziektes manifesteren zich pas na 20 jaar!). Of je raadpleegt meteen een deskundige. Helaas staat in de wetgeving niet precies wat een deskundige is en hier wringt het schoentje volgens Van Buul. Er zijn geen opleidingen hiervoor voorzien tot nu toe, hoewel er plannen zijn vanuit OVAM om zo’n opleiding te lanceren.


DELEN

Logo