Asbestinfo > nieuwsberichten

Kapelle-op-den-bos start met eerste groot asbestsaneringsproject

22 januari 2020

Na de enorme acties van de OVAM voor het verwijderen van asbest de laatste jaren, volgt het gemeentebestuur van Kapelle-op-den-bos om hun gemeente zo asbestvrij mogelijk te maken. Eind februari gaat het saneringsproject van start. Hierbij pakt de gemeente eerst de fabriek van Eternit aan, waar lange tijd asbest verwerkt werd. De fabriek vormt een belangrijk onderdeel van het project.

Overschotten of afbraakmateriaal van de fabriek werden lange tijd gebruikt voor de ondergrond van opritten en straten. Het is intussen algemeen geweten dat het inademen van asbestvezels enorm schadelijk kan zijn voor de gezondheid. De kans op ontwikkeling van onder andere longvlieskanker verhoogt aanzienlijk bij blootstelling aan asbest. Een type kanker waaraan al heel wat inwoners van de regio het leven lieten.

Op het programma

Na jarenlange onderhandelingen, kwam de huidige coalitie van N-VA en Groen tot een akkoord voor het nieuwe asbestsaneringsprogramma. Volgens het programma starten de eerste werken eind februari op de parking van Eternit aan de Stationsstraat. “De hele Stationsstraat, die onder het asfalt vol asbest steekt, wordt tot een diepte van 80 cm afgegraven om zo veel mogelijk asbest mee te nemen”, vertelt schepen Hilde De Keersmaeker.

De werken gebeuren onder een waakzaam oog

Een bodemdeskundige houdt toezicht over de werken en zal luchtmetingen uitvoeren. Wanneer de luchtmetingen abnormale afwijkingen vertonen, worden de werken stilgelegd uit veiligheid voor de inwoners van de gemeente. De asbestwerken gaan hand in hand met de heraanleg van de Spoorwegstraat en een aanpassing van de verkeerscirculatie. Deze hervormingen zouden onder andere de fietsveiligheid moeten verbeteren. Het einde van de werken wordt geschat op eind augustus.

 

Kapelle-op-den-bos asbestsanering


DELEN

Logo