Asbestinfo > nieuwsberichten

Dak met asbest eigendom van Stichting Kanker

30 april 2020

DEURNE –In de René Kerssestraat in Deurne staat een leegstaand huis al jaren te verkrotten. Tijdens de Ciara-storm in februari waaiden gevelplaten met asbest van het verkrotte huis, dat sinds kort eigendom is van de Stichting tegen Kanker, op het dak van de buurvrouw. Die zijn nog altijd niet weggehaald.

Na de storm op 9 februari merkte Tamara, die niet met achternaam of foto in de krant wil, dat er een aantal grijze gevelplaten op het plat dak van haar keuken naast haar slaapkamerraam was gewaaid. Die kwamen van het leegstaande huis naast Tamara. “Het huis naast mij werd na een erfenis eigendom van de Stichting tegen Kanker en staat al heel lang te verkommeren”, zegt ze. Zo hebben de buren onder meer al last gehad van een rattenplaag afkomstig uit dat pand. Nu waren het dus de losgekomen gevelplaten.

“Na de storm werd de schade aan het leegstaande pand opgemeten en vastgesteld door een expert. Die man wist mij te vertellen dat de platen asbest bevatten. Als daar op een correcte en veilige manier mee wordt omgegaan door een gespecialiseerde firma, hoeft dat op zich geen probleem te zijn, maar de platen liggen wel gewoon los op mijn dak”, aldus Tamara.

De platen zelf weghalen zag Tamara om veiligheidsredenen niet zitten. “Daarom heb ik op 2 april na de controle van de expert de notaris van het pand formeel op de hoogte gebracht met de vraag om ze weg te halen. Ik ben bang dat de platen bij een volgende windstoot opnieuw wegvliegen. Misschien hangen er ook nog andere platen aan het huis los en waaien die ook op een ander huis bij een volgende storm.”

Tamara kreeg van de notaris te horen dat er een asbestinventaris werd opgesteld, om kandidaat-kopers te informeren over de staat van de woning. “De werken moesten volgens de notaris uitgevoerd worden door de koper. Hij liet weten dat de Stichting tegen Kanker hierin geen initiatief neemt. Het huis zit momenteel in openbare verkoop, maar door corona zijn huisbezoeken niet toegelaten dus komt er geen schot in de zaak. Het is toch wel heel straf dat een organisatie die strijdt tegen kanker dit probleem met kankerverwekkende stoffen negeert?”

“Niet dringend”

Volgens de bevoegde notaris Johan Kiebooms is het moeilijk om de Stichting tegen Kanker hierover te bereiken. “Ze vergaderen maar drie keer per jaar, dus is het moeilijk over zulke zaken een besluit te nemen. Die organisatie draait ook op vrijwilligers en als het over legaten gaat, komt het op de schouders van de notaris terecht. Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan en heb ik drie of vier aannemers gevraagd om de platen te verwijderen. Ik heb het zelfs aan mijn eigen klusjesman gevraagd, maar geen enkele firma ziet het tijdens deze periode zitten om bij de buurvrouw binnen te gaan omdat het volgens hen niet dringend is. Ik begrijp vanuit een menselijk standpunt dat de buurvrouw ongerust is, maar de aannemers laten weten dat de platen nu op een plat dak liggen en dus niet meer kunnen gaan vliegen”, aldus Kiebooms.

Communicatieverantwoordelijke van de Stichting tegen Kanker Sandra Plasschaert zegt dat ze niet op de hoogte is van dit specifieke dossier, en wijst erop dat de notaris bevoegd is om vragen rond legaten verder op te volgen. “Wij communiceren niet over legaten en brengen zulke zaken niet in de openbaarheid. Dat is een principe dat we hoog in het vaandel dragen.”

Het is niet de eerste keer dat het leegstaande huis in Deurne-Noord de krant haalt. In juni vorig jaar al trokken de buurtbewoners aan de alarmbel. Het huis stond toen al drie jaar lang te verkommeren. De overleden eigenaar van het huis had zijn eigendom als legaat nagelaten aan een organisatie die opkomt voor de strijd tegen kanker. Omdat het testament niet duidelijk was ingevuld, geraakte het jarenlang niet uitgeklaard welke organisatie rond kanker effectief recht had op het huis. Na een juridische strijd is dat uiteindelijk de Stichting tegen Kanker geworden, het huis werd intussen wel al helemaal leeggemaakt en nu dus ook in openbare verkoop gezet.

Bron : Nieuwsblad


DELEN

Logo