Asbestinfo > nieuwsberichten

Bouwbedrijf SVK gaat niet in beroep tegen vonnis

14 december 2019

Bouwbedrijf SVK uit Sint-Niklaas werd begin november veroordeeld voor het slechte beheer van hun asbeststort. Stukken van het gevaarlijk materiaal slingerden gewoon rond op het terrein. Zonder enige vorm van afscherming. Een levensgevaarlijke situatie, zeker als je bedenkt dat het stort vlakbij het stadscentrum ligt. Daarnaast maakte het bedrijf een hele hoop andere inbreuken op de milieuwetgeving, zodat ook de gezondheid van hun werknemers in het gedrang kwam.

Zowel de firma als de zaakvoerders werden tot geldboetes veroordeeld: 16.000 euro voor de verantwoordelijken en 32.000 euro voor het bouwbedrijf zelf. Daarbij komt een schadevergoeding van 750 euro per buurtbewoner. SVK wordt aansprakelijk gesteld als één van de omwonenden later ziek wordt door de blootstelling aan asbest. De firma besloot niet in beroep te gaan tegen het vonnis.

Intussen verplichtte Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) het bedrijf om het asbeststort binnen het jaar grondig te bedekken. Er moet een laag van zeker één meter propere grond op komen. Eigenlijk moest dat al gebeurd zijn, maar SVK vroeg zes tot acht jaar de tijd om alles volledig te dichten. Demir gaf niet thuis.

Buurtbewoners vragen de stad om een opvolgingscommisie te starten, om toe te zien op de naleving van de sanering. Voor een groot bedrijf als SVK valt de straf niet zwaar te noemen, toekomstige overtredingen vallen niet uit te sluiten.

Kraan

 

 


DELEN

Logo