Asbestinfo > nieuwsberichten

Asbestprocedures genegeerd bij afbraak Garage Regniers?

2 januari 2020

Bewoners van de Brugsepoortstraat in Gent zijn boos. Ze zijn ervan overtuigd dat Garage Regniers op een paar dagen tijd gesloopt werd om de veiligheidsmaatregelen rond asbest te omzeilen. Dat gebeurde tijdens de kerstperiode.

De voormalige Opel-garage werd in 1930 gebouwd, maar moest eind 2015 de boeken sluiten. Sindsdien stond het gebouw leeg. Door de hoge leeftijd is het zeker dat er asbest in de gebruikte bouwmaterialen zat. Voor de jaren ’80 was de materie namelijk erg populair door zijn stevigheid, het werd in praktisch elk bouwsel gebruikt. Het besef dat de stof erg kankerverwekkend is, groeide pas na verschillende decennia.

Buurtbewoners geloven dan ook dat de garage na vier jaar zo plots afgebroken werd om de asbestprocedure in de wind te slaan. De sloop van de gevel vond plaats op 24 december, de rest van het complex volgde op de 26ste. Tijdens de kerstvakantie werken de meeste stads- en controlediensten nauwelijks, de kans op controle was dus gering. Volgens de bewoners dus dé kans om bot te werk te gaan, zonder ook maar één van de maatregelen te volgen. “We zullen dan maar zeggen dat we geluk hadden dat het geregend heeft die avond, zeker? Dat zou de rondzwevende asbestdeeltjes moeten doen neerslaan”, klinkt het in Het Laatste Nieuws.

Garage Regniers moest plaats ruimen voor een nieuw pand dat 330 studentenkoten en drie handelszaken zal herbergen.

Machine


DELEN

Logo