Asbestinfo > nieuwsberichten

Asbest vanaf nu verpakt aanleveren op recyclageparken

29 september 2020

EcoWerf laat weten vanaf 1 oktober te willen starten met zoveel mogelijk asbesthoudende materialen verpakt te ontvnagen op haar recyclageparken. Deze overgangsfase loopt af op 31 december, waarna het op 1 januari 2021 verplicht zal worden. Zo wil EcoWerf de veiligheid voor inwoners en parkwachters verhogen. Je zal ook een afspraak moeten maken via op voorhand als je van plan bent asbest aan te leveren. Dit kan via ecowerf.mijnrecyclagepark.be. Ecowerf testte de afgelopen 2 maanden dit online reservatie systeem. Tijdens deze 2 maanden werd er door 2.000 inwoners 700 ton aangeleverd op de recyclageparken, dat is een vierde van wat er normaal op één jaar wordt aangeleverd. Mensen moesten nooit langer dan een week wachten, waardoor alles vlot verliep. Het aanleveren van asbest kan op deze manier op een gecontroleerde, veilige en klantvriendelijke manier verlopen.

Voorwaarden

EcoWerf legde ook enkele voorwaarden vast voor het binnenbrengen van asbest. Je kan enkel een afspraak maken op het eigen recyclagepark en maximum 40m² of 1,5m³ asbest aanleveren. Indien de asbestplaten groter zijn dan 2,90 meter en breder dan 1 meter, dan dient de inwoner een afspraak te maken op het recyclagepark van Wilsele. Als bezoeker krijg je 30 minuten om veilig en rustig alles uit te laden. Een bezoek reserveren kan maximaal 2 keer per week. Wanneer je je aanmeld bij het recyclagepark, moet je je bewijs van reservatie kunnen voorleggen. Als je met een reservatie naar het recyclagepark komt, krijg je voorrang op andere bezoekers die aan het aanschuiven zijn. Uiteraard dienen de richtlijnen van het recyclagepark gevolgd te worden.

Asbest in folie

De bedoeling is dat asbesthoudende materialen vanaf 1 oktober verpakt worden in transparante plastic folie. Zo wordt er vermeden dat asbestvezels vrijkomen tijdens het transporteren van de materialen. Grote stukken asbestafval (bv. golfplaten) moeten verpakt worden in doorzichtige plastic bouwfolie (minstens 100 micron), terwijl kleinere stukken afval (bv. leien) afgeleverd mag worden in doorzichtige plastic folie of zakken (dubbel). Je kan deze materialen in de meeste doe-het-zelfwinkels kopen.


DELEN

Logo