Asbestinfo > nieuwsberichten

Asbest in plafond Chirolokaal: jongens elders ondergebracht

30 november 2019

In een lokaal van Chiro Altena uit Broekdam-Noord (Kruibeke) werd asbest aangetroffen. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse controle op brandveiligheid, hygiëne en algemene veiligheid. Hoewel de kans op blootstelling praktisch nul is, neemt de gemeente geen risico’s. Het lokaal in kwestie werd afgesloten. Enkele groepen vonden onderdak in een voormalige kinderopvang.

De gevaarlijke stof werd aangetroffen in het plafond van het lokaal. Het gebouw dateert uit 1969, wat de veiligheidsdiensten deed vermoeden dat er asbest aanwezig was. In die tijd was het gebruikelijk om asbest in elk gebouw te verwerken.

De kans op blootstelling aan mogelijk vrijgekomen asbestvezels is praktisch onbestaande. Toch werden geen risico’s genomen: het lokaal werd onmiddellijk afgesloten. De gemeente en de jeugdbeweging werken nu samen om het probleem op te lossen.

Hoewel het gebouw wel van de Chiro is, vroeg de plaatselijke technische dienst een offerte aan bij een gespecialiseerd bedrijf. Bedoeling is dat een asbestinventaris wordt opgemaakt dat laat blijken welke maatregelen nodig zijn. De vereniging volgt zelf op hoe de asbest kan verwijderd worden.

De gemeente ging ook mee op zoek naar een tijdelijk onderkomen voor de Chirojongens. De meeste afdelingen werkten sowieso al vanuit een nabijgelegen nieuwbouw, maar een drietal groepen had toch een nieuw dak boven het hoofd nodig. Zij kunnen tot de asbest geruimd is terecht in de vroegere kinderopvang van Broekdam-Noord.

Afgebroken asbestplaten


DELEN

Logo