Asbestinfo > nieuwsberichten

Actiecomité verzet zich tegen stort in steengroeves

9 maart 2020

Afgelopen weekend verzamelden zo’n 300 inwoners van Balegem zich om te protesteren tegen de plannen voor een asbeststort in de steengroeve. Het actiecomité Asbest Protest bestaat al sinds mei vorig jaar maar laat nu opnieuw luidkeels van zich horen. “Wij zijn tegen een stort voor gevaarlijke afvalstoffen in Balegem, dat zich op de grens met Zottegem en Sint-Lievens-Houtem en langs de drukke verkeersader N42 bevindt, omdat de gezondheid van de inwoners en de leefbaarheid ernstig in gevaar komt. Het schadelijke effect van asbest op de gezondheid staat buiten kijf en het risico dat er tijdens het transport of de verwerking van het asbest schadelijke stoffen vrijkomen, is onaanvaardbaar hoog”, aldus Matthias Guns van Asbest Protest.

“De site waar Balegro asbest wil storten, bevindt zich in de onmiddellijke nabijheid van een woonkern met veel jonge gezinnen en op zeer beperkte afstand tot de dorpskern van Balegem, met veel handelszaken en twee kleuter- en basisscholen. Langs de site liggen heel wat wandel- en fietsroutes. Aangezien asbestvezels zich door de wind ver kunnen verspreiden, lopen niet enkel buurtbewoners van de site gevaar, maar ook inwoners van Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem. De aanvoer van het asbest zal voor extra vrachtvervoer zorgen, wat de druk op de N42 nog verder zal doen toenemen”, voegt Matthias er nog aan toe.

De gemeente geeft alvast een negatief advies: “Wij gaan dit dossier zeker niet steunen en negatief adviseren. Gevaarlijke stoffen horen niet thuis in de bodem vlakbij een dorp. Als schepencollege zijn we tegen deze plannen en we gaan dit dossier ook op de agenda van de gemeenteraad zetten”, zegt burgemeester Johan Van Durme.

© Didier Verbaere


DELEN

Logo