Hoe herken je asbest?

Vroeger werd asbest gebruikt rond verwarmingsbuizen als isolatie, of als afdichtkoord voor kacheldeurtjes en vooral als asbestcement in de vorm van golfplaten en dakleien. Waarom? Omdat het een voortreffelijke brandwerende functie heeft. Ook remblokjes, strijkplanken en vloerbedekkingen kunnen asbest bevatten. Onderaan vind je een handig overzicht van de plaatsen waar asbest aanwezig kan zijn aan de binnen- en buitenkant van je woning.

Zit er asbest in jouw dak? Er zijn verschillende manieren waaraan je dit herkent

Kunstleien en natuurleien, dit zijn de 2 soorten leien men gebruikt in de bouw. Het verschil tussen beide leien? Natuurleien zijn volledig samengesteld uit natuursteen. In tegenstelling tot de kunstleien, die meestal gefabriceerd worden uit vezelcement.

Vroeger, tot 1998, was het niet verboden om asbest te verwerken in de kunstleien. Asbest is namelijk een sterk en brandwerend materiaal.

Opgelet: Leien met asbest vind je niet enkel op een dak. Vroeger werden kunstleien ook gebruikt om een gevel te bekleden, dus zo kreeg je asbest in de gevels.

Benieuwd hoe je asbesthoudende leien identificeert? Er zijn verschillende herkenningsmethoden. Hieronder vind je een praktisch stappenplan dat je hierbij helpt:

Stappenplan Asbest Herkennen

 

Denk je dat je leien asbest bevatten? Dan kan je een vlamtest doen. Ga met een aansteker over de zichtbare vezelbundels. Gloeien de vezels alleen maar, en worden ze niet vernield door de vlam? Dan is de kans groot dat het om asbest gaat.

Opgelet! Deze indicatoren gelden voor de meeste, maar niet alle asbestleien. Wil je 100% zeker zijn? Dan schakel je beter een asbestlabo of een expert in. Voor een analyse betaal je ongeveer 45 euro. Bij renovatie of sloop van gebouwen en objecten voor 1994 is een asbestinventarisatie verplicht.

Waar kan asbest zich nog bevinden?

Asbest kennen we vooral van de golfplaten en leien die asbestcement bevatten, maar asbest komt nog in veel meer toepassingen voor:

Schema binnen-en buitenkant asbest

Heb je asbest herkend?

Heb je asbest herkend in jouw woning of bedrijfspand? Schakel dan snel een geaccrediteerd bedrijf in voor een asbestinventarisatie.

De samenstelling van asbest

Je hebt verschillende groepen van asbest: Amfibolen en Serpentijnen. Ook de manier waarop ze verwerkt zijn spelen hierbij een rol. Meer weten over de samenstelling van asbest? In dit blogartikel lees je er meer over.


DELEN

Logo